söndag, december 30, 2007

Trevligt umgänge + lyxig middag

Igår umgicks vi med Lasse, Emma och Jakob. Vi träffades hemma hos dem i Hammarby Sjöstad och tog båten över till söder. Tyvärr började det regna så vi gick bara en sväng och köpte sen med oss fikabröd och åkte hem till dem igen. Lille Jakob hade blivit jättestor sedan vi sågs sist.

På kvällen åt vi gratinerad hummer med champagne och vit chokladmousse med hallon, huvudrätt hoppade vi över... Under tiden låg lilltjejen helt nöjd i babygymet och lyssnade på sin nya speldosa som hon fick av Lasse, Emma och Jakob. Anledningen till denna lyx var att när vi precis handlat vår nyårsmat så blev vi medbjudna på Tina och Tobbes nyårsfest. Det ska bli trevligt!


lördag, december 29, 2007

Promenad på djurgården

Efter att ha varit på sjukhuset och fått nytt gips imorse så åkte vi in till stan. Tog en härlig långpromenad på djurgården, solen glimtade till och med fram ett par minuter. Vi avslutade med en lång fika och amningspaus på Blå Porten.


fredag, december 28, 2007

Mellandagsrea

I förmiddags var jag i Farsta och shoppade på mellandagsrean, två timmar för mig själv. Jag var effektiv och hann få ihop en del saker. Ett par kängor och en kofta till mig och lite blandade kläder till Agnes, de kommer hon kunna ha i vår/sommar.
Jag ville helst hitta byxor och någon snygg amningströja, men det gjorde jag tyvärr inte. Byxor är alldeles hopplöst, min vanliga storlek är för liten men om jag tar en större blir det för stort. Jag får alltså hoppas på att jag ska komma i mina gamla snart istället.

torsdag, december 27, 2007

Annandagspromenad

Idag har vi varit i Tyresta och promenerat med Åse och Maja. Det var skönt att komma ut och röra på sig trots det gråa trista vädret. Vi avslutade med en fika på cafét där.

Julfirandet

Nu är julen tyvärr slut, det gick så fort i år. Vi har haft det lugnt och skönt. Vi åkte ut till Muskö dagen före julafton, tog det lugnt och klädde granen.

På julafton kom Björn, Anna, Engla och Annas pappa Alojzije. Vi gjorde det vanliga, åt julmat, öppnade klappar med mera, men det blev ingen Kalle Anka i år. Det var mysigt och Agnes skötte sig ypperligt, sov vid rätt tillfälle och så. Hon var inte så engagerad i sina presenter, men hon har klätt sig i rött iallafall.

Igår åkte vi hem igen efter en förmiddagspromenad.

Det finns lite bilder i fotoalbumet, men det blev tyvärr knappt några bra.

söndag, december 23, 2007

Nyårsfunderingar

Hur firar man nyårsafton med en liten bebis på bästa sätt?

Gå på fest är inget alternativ (inte för att vi är bjudna på nån i år)... ;-) Inte heller att gå ut på någon fin restaurang. Det känns inte heller så spännande att sitta hemma ensamma, då kommer jag nog inte ens kunna hålla mig vaken till tolvslaget. Det är även lite knepigt eftersom det är omöjligt att veta vilket humör Agnes kommer att vara på.

Är det någon som har något förslag?

fredag, december 21, 2007

Gunillas allergichock och Agnes första bad

Det känns som att vi har varit lite otursdrabbade den senaste tiden, men nu borde det bara kunna bli bättre, vi hoppas det iallafall!

Jag har inte kännt mig helt i form de senaste dagarna, så igår eftermiddag var vi på Närakuten i Nacka. Det visade sig att jag verkar ha en infektion i livmodern på gång, vilket inte är så bra, så det var skönt att det upptäcktes i tid. Det är större risk för infektion när man har så lång "vattenavgång" som jag hade.

Jag fick medicin och vi åkte hem. Det gick ett par timmar, vi åt middag och jag städade och pysslade. Sedan hände allt på ett par minuter. Plötsligt fick jag kramp i magen, det började vansinnesklia på hela kroppen och jag blev knallröd, hade frossa, fick diarré, kräktes, blev yr och fick svårt att se, allt blev periodvis alldeles gult. Det var väldigt läskigt och vi förstod ingenting. Erik började ringa till vårdguiden och förstod ganska snart att han inte skulle lyckas baxa ner mig till punton så han fick tillslut ringa 112. Det var himla otäckt att ligga där på hallgolvet utanför badrummet med kräks över halva mig i knappt några kläder och höra Agnes skrika efter mat i bakgrunden, stackarn hade inte ätit på flera timmar. Det kändes som en evighet innan ambulansen kom, men det gick säkert ganska snabbt. Att åka ambulans var ok, men det kändes hela tiden som att jag skulle trilla av båren så jag höll krampaktigt i mig i ett handtag. Resten av familjen tog bilen efter.

När jag väl fick träffa en läkare fastslog de att jag hade fått en allergisk reaktion mot antibiotikan jag tagit. Jag fick dropp, adrenalin, piller mot klådan, kortison m.m. Erik fick ta sig upp till BB och fixa mjölkersättning och sedan kom mamma och pappa och hämtade Agnes. Det är inte så kul att ha en liten bebis på ett sånt ställe bland alla skumma sjukdomar, ligister ocg fyllon. Nu har vi alltså redan haft barnvakt en hel natt och det verkar ha gått jättebra. Jag blev först bättre någorlunda snabbt förutom frossan som satt i väldigt länge. Men när medicinerna började gå ur kroppen fick jag ett miniåterfall med utslag som började klia igen. Fick mer adrenalin och lyckades slumra lite ett par timmar. Tycker synd om Erik som suttit på en hård stol bredvid mig under så lång tid, han är helt slut idag. Vi kom hem inatt vid halvfemtiden.

Idag ska jag till apoteket och hämta en hel hög piller, dels för den här reaktionen och dels för den ursprungliga infektionen. Sedan ska jag även bli kallad till SÖS för att reda ut vad jag var allergisk mot, det här vill jag helst inte uppleva igen. ;-)

Nu är Erik och mamma hos ortopeden med Agnes för att byta hennes gips. Mamma ställde upp istället för mig. Det är vi väldigt tacksamma för, pappa är ledig idag så de skulle egentligen ha åkt till Muskö.

Innan mamma, Erik och Agnes åkte så lindade vi av gipset och badade henne för första gången. Det tyckte hon var jättemysigt!

Julkort

Jag har inte skickat några julkort... Jag som tycker det är så roligt, särskilt att göra egna. Tyvärr hann jag inte i år, tiden bara försvann.

Tack för alla fina kort vi har fått!

Tomten

Igår var Erik ut en sväng på tomten och träffade en värderingsman, det verkar ha gått bra. Det ska bli intressant att se vad det hela blir värderat till.

Grundarbetet är i full gång och han passade på att fota lite. Jag har ju inte varit där och tittat på jättelänge. Fler bilder finns i fotoalbumet.

onsdag, december 19, 2007

Shopping

Idag har vi varit i Farsta och shoppat julklappar. Mamma var med och var ute och promenerade med Agnes så att jag och Erik fick shoppa i lugn och ro och slapp släpa runt henne i affärerna bland alla baciller. Vi fick ta en amnings och fikapaus, men annars gick det jättebra. Tycker lite synd om mamma som fick gå ute i kylan och vanka i flera timmar, men vi är otroligt tacksamma!

Ikväll var Linda här på en snabbfika och beundrade vår lilla tjej. Agnes fick fina presenter och jag fick tidningar. Mats var sjuk så han kunde tyvärrr inte följa med.

Ortopeden

Igår var vi hos ortopeden, Agnes var jätteduktig hela tiden men på slutet fick hon lite socker för att inte bli ledsen..

Höften var stabilare än tidigare. Först verkade de som att den var helt bra, men ultraljudet visade att den inte riktigt var det. Hon blev iallafall av med sin von Rosenskena och har nu istället en Frejkabyxa som man sätter utanpå kläderna. Den är mycket bättre på så sätt att hon kan röra överkroppen och huvudet och att vi kan ta av den. Däremot så är det lite bökigt att ta av och på den varje gång vi byter blöja och hon blev lite bredare än tidigare så det är svårt att få ner henne i bilbarnstolen och vagnen.

Foten var däremot lite sämre än vi trodde, eller det är rättare sagt mycket längre behandlingstid än vi trodde. De gipsade hela benet och om jag förstod det rätt så kommer hon vara gipsad i ca 3 månader, vi ska dit och byta gips en gång i veckan. När hon är ca 6 veckor kommer hon att behöva operera hälsenan, det känns lite nervöst med narkos och allt. När de 3 månaderna med gips är över så kommer hon att få en slags skena (ortos tror jag det heter) som hon ska ha tills hon är ca 4-5 år. Den ska hon ha dygnet runt tills hon lär sig gå och sen enbart på nätterna. det var mycket info att ta in.

Nu fick hon träffa moster (eller vad man är när man är gift med morbror) Anna som jobbar just på ortopeden. Hon har fortfarande inte fått träffa morbror Björn eller kusin Engla eftersom de är sjuka, men i jul är de förhoppningsvis friska.

Igårkväll åt vi middag hos mamma och pappa, då fick hon även träffa moster Anki. Anki blev väldigt rörd och grät mest hela tiden.
Här är några bilder från dagens påklädning.


tisdag, december 18, 2007

Farmor & Farfar

I helgen har Agnes fått träffa sin farmor och farfar. Det var uppskattat, hon visade sina allra bästa sidor. Det kanske även berodde på alla fina presenter.. Hon fick en filt, jättefina kläder från PoP och Lisa Larssons Adventsbarn i födelsepresent och julklapp av farmor, farfar och gamla mormor Stina (farmorsmor). Dessutom fick jag en mysig morgonrock för att jag blivit mamma.

Vi hade en väldigt lugn helg. I lördags köpte vi hem mat från Enskede krogs delibutik, det var verkligen gott. Hummersoppa och champagne till förrätt, wallenbergare till huvudrätt och chokladmousse/tiramisu till efterrätt.

Igår tog vi en promenad på skogskyrkogården, men det var riktigt kallt.

Mats och Lisbeth sov i Sköndal hos mamma och pappa eftersom vi inte har så gott om plats. Det var nog bara skönt för dem eftersom vår söta lilla dotter förvandlas till ett litet monster på nätterna, hon är en riktig liten gaphals.

lördag, december 15, 2007

BVC och middagsgäster

Igår var jag och Agnes på första besöket hos BVC i Farsta. Erik jobbade så det var ett projekt bara att ta sig dit. Hon har gått upp bra i vikt och har endast 50 g kvar till sin födelsevikt. Vi fick även lite info, men jag hade lite svårt att koncentrera mig eftersom Agnes betedde sig som att hon inte fått mat på flera dagar.

På kvällen kom Åse och Tanja hit och åt middag med oss. Det var jättemysigt. Agnes som varit kinkig nästan hela dagen skötte sig exemplariskt när de var här. Hon fick fina kläder av Tanja. Åse träffade hon redan på BB, så de är värsta polarna vid det här laget.

Vi fick ett paket på posten också, en gullig klänning med tillhörande byxor från Berit och Greger. Tack så mycket!

fredag, december 14, 2007

Idag har jag och Agnes varit hemma hos mamma på fika, Erik var också med en stund innan han åkte till Sickla och fixade lite ärenden. Agnes fick flera fina presenter från mamma, pappa och mormor, bland annat en fårskinnsfäll, en filt, en bok och en spjälsäng med tillbehör. Jag och Erik fick en hel kasse saffransbullar och snöbollar, mums! Så bortskämda vi är... Nu är alla välkomna hit på fika.

Det kom även ett paket på posten, från familjen Ekstrand. En tuff mössa och en gullig reflex som vi ska sätta på vagnen. Tack så hemskt mycket!

Nu sover Agnes i Eriks famn och jag ska snart fixa lite glögg och lussebullar.




Vackra blommor

Igår fick vi dessa fina blommor - utan avsändare... Jag anar att de kan vara från mitt jobb eftersom budet kom från Solna Blomsterdesign, tack så mycket!

onsdag, december 12, 2007

Borta bra men hemma bäst

I förmiddags åkte vi hem från BB. Det var skönt att vara där, vi kunde bara trycka på en knapp så kom det någon för att svara på våra funderingar, all personal vi träffade var fantastiskt bra. Det är även bekvämt att få frukost, lunch, middag och kvällsmacka varje dag och fri tillgång på blöjor och annnat förbrukningsmaterial. Hur som helst så är det ändå "borta bra men hemma bäst" som gäller.

Idag har Agnes gjort många saker för första gången. Första bilfärden, barnvagnsturen och hämtat sitt första paket på posten. Det var franska babyprodukter från Magnus, Jane och Sebastian. Tack så mycket!

Agnes von Rosenskena

Igår träffade vi en ortoped som fastställde att Agnes vänstra höftled är instabil/luxerbar. Nu har hon en så kallad von Rosenskena. I början kändes det väldigt jobbigt, särskilt för hennes skull, men nu har vi börjat vänja oss. Det är ju bara tillfälligt och det viktiga är såklart att höften blir helt bra så att hon inte får framtida problem. Skenan måste sitta på hela tiden, vi får inte bada henne eller så, det kommer att göras på sjukhuset varannan vecka. Hon kan inte ligga på sidan och mysa längre, är svårare att byta blöja på och kan inte ha alla slags kläder.

På måndag har vi fått tid hos ortopeden på Astrid Lindgrens barnsjukhus. De ska ta över det här med höften och även titta på vad som är fel med hennes fot. Det ska bli skönt att komma dit.

Igår konstaterade iallafall en sjukgymnast att hennes arm är i stort sett bra nu och kommer att bli helt bra av sig självt. Det var förmodligen bara en blödning bredvid en nerv eller något sådant..

måndag, december 10, 2007

Uppdatering vilodag

När lilltjejen bara fortsatte sova och sova så började vi ana oråd. Barnmorskan reagerade också på att hon verkade slö. Det visade sig att stackarn har lite lågt blodsocker, det beror förmodligen på att hon gjorde av med så mycket energi under förlossningen. Hon har fått mjölkersättning vid två tillfällen så det ska bli bättre nu.

söndag, december 09, 2007

Vilodag

Idag har Agnes sovit i stort sett hela dagen. Det känns lite märkligt och imorse var vi hela tiden beredda på att hon skulle visa sin andra sida. Nu känns det verkligen som vi börjar återhämta oss och förstå att vi faktiskt fått vår bebis.


Nu har Agnes kommit!

Hon föddes kl 2.42 på morgonen igår fredagen den 7/12, vägde 3710 gram och var 50 cm lång. Förlossningen var utdragen och komplicerad, den började med värkar kl 2 på morgonen i tisdags. I slutskedet hade vi inte mycket krafter kvar någon av oss och det blev många läkare och barnmorskor som fick hjälpa till att klämma och dra ut henne. Det kändes som en evighet innan jag fick höra att hjärtat slog, andningen kommit igång och hennes första skrik kom.

Nu är det iallafall över och vi har fått världens sötaste lilla tjej!

Vi är kvar på bb och kommer vara det tills på måndag. Då ska Agnes på besök hos sjukgymnasten för en något stukad arm och ortopeden för sin snea fot och klickljud i höften. Vi hoppas att det går bra.

Igår fick hon träffa sin mormor och morfar och idag var Åse, Stefan, Ella och Maja här på en blixtvisit.

Det finns bilder i fotoalbumet.

måndag, december 03, 2007

Orkidén blommar, igen!

Den här fina orkidén fick vi av Oscar, Sandra och Johan förra hösten. Nu blommar den om! Detta har vi aldrig lyckats med förut, så vi blev minst sagt förvånade. Vi har i och för sig en julorkidé (eller vad de kallas) som blommar med massor av vita blommor varje vinter, men den är så lättskött så den räknas inte.


Adventsfika

Idag är det första advent och vi var på adventsfika hos familjen Appehl. Det var en trevlig tillställning med deras vänner, många barn och massor av smarrigt hembakt.



Bilderna har jag stulit från Martinas blogg..

söndag, december 02, 2007

Julstök

Idag har jag bakat pepparkakor och saffransskorpor, samtidigt som jag lyssnade på julmusik och drack julmust.

Erik har varit på tomten i ruskvädret och eldat upp det sista av vår stora rishög, skönt!

När han kom hem julpyntade vi lägenheten och nu har vi precis tittat på första avsnittet av julkalendern och druckit glögg.

Nu har min julkänsla infunnit sig. Ser fram att tända första ljuset i adventsljusstaken till frukosten imorgon, mysigt!